AFC – Azijska fudbalska konfederacija

Fudbalske organizacije

AFC – Fudbalska konfederacija Azije

Eng. (Asian Football Confederation – AFC)

 Organizacija  AFC

AFC je glavno upravno telo za fudbal na području Azije a od 2006. uključuje i Australiju. Glavni organi su Kongres i Izvršni odbor koji je odgovoran za primenu statuta AFC-a i odluka AFC kongresa. Sve odluke koje donose stalni odbori AFC-a  takođe moraju biti ratifikovano od strane Izvršnog odbora. Od ostalih organa tu su i stalni odbori, radne grupe, pravosudni organi. Službeni jezik Engleski , Arapski.

Zgrada i sedište AFC, Azijska fudbalska konfederacija

Vizija
Da bude vodeća svetska konfederacija, osiguravanje uspešnosti azijskih timova na svetskoj sceni,
da fudbal bude broj jedan po celom kontinentu.
Misija
Razvoj članskih udruženja, uspešni azijski timovi, takmičenja na najvišem nivou, optimizovana komercijalna vrednost, dobro upravljanje, integritet, fudbal za socijalni razvoj.

Istorijat AFC

AFC osnovana je 8. maja 1954. u Manili, Filipini.  Osnivači su Avganistan , Burma (Mijanmar) , Republika Kina (Kineskii Tajpej), Hong Kong, Iran, Indija, Izrael, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Pakistan, Filipini, Singapur i Južni Vijetnam. Glavno sedište Azijske fudbalske konfederacije se nalazi u Kuala Lumpuru , Malezija.

Azijska ženska fudbalska konfederacija ALFC je deo AFC-a koji upravlja ženskim fudbalom u Aziji. Grupa je nezavisno osnovana u aprilu 1968. na sastanku u kojem su bili Tajvan, Hong Kong, Malezija i Singapur . Godine 1986. ALFC se spojio sa AFC.

Članice AFC

AFC ima 47 zemalja članica,  smeštenih uglavnom na azijskom i australijskom kontinentu. Države koje imaju i azijsku i evropsku teritoriju kao što su Turska, Kazahstan, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija i Rusija se nalaze pod okriljem UEFA; Kipar i Izrael kojima je cela teritorija u Aziji su takođe članovi UEFA. Australija koja je bila deo OFC 2006. se pridružila AFC. Gvam i Severna Marijanska Ostrva koje su deo SAD takođe pripadaju AFC kao i Hong Kong i Makao i ako nisu nezavisne države.

Zemlje članice njih 47  su podeljene u 5 Federacija, u tabeli je prikaz nacionalnih fudbalskih saveza godina osnivanja i pristupanja fudbalskim organizacijama

WordPress Tables

Mapa AFC, Azijska fudbalska konfederacija

Više informacija na: www.the-afc.com

Prati i podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *