CONMEBOL – Fudbalska konfederacija Južne Amerike

Fudbalske organizacije

CONMEBOL – Fudbalska konfederacija Južne Amerike

Špan. (CONfederacion sudaMEricana de FutBOL – CONMEBOL)

Organizacija CONMEBOL

CONMEBOL je  fudbalska konfederacija Južne Amerike.  Nadležnost konfederacije je organizacija takmičenja nacionalnih selekcija i klubova, kao i druga pitanja vezana za fudbal na ovim prostorima. Kongres je glavno telo organizacije u čijem sastavu su predstavnici svih nacionalnih saveza, Svako udruženje ima pravo na jedan glas na kongresu, ali može imati do tri predstavnika. Kongresom predsedava predsednik Konfederacije. Članovi Izvršnog Odbora nemaju pravo glasa na kongresu ali mogu formirati komisije i učestvovati u raspravama. Izvršni odbor (koga bira Kongres) čine predsednik, tri podpredsednika, generalni sekretar, blagajnik. Zadatak Izvršnog odbora je sprovođenje statuta, odluka, disciplinskih mera, organizacija takmičenja, imenovanje članova drugih komisija i odbora. Službeni jezici su Španski i Portugalski.

Zgrada i sedište CONMEBOL, Fudbalska konfederacija Južne Amerike
(Autor slike: Pepe Robles)

Istorijat CONMEBOL

Organizacija je osnovana 9. Jula 1916. godine u Buenos Ajresu, Argentina. Osnovale su je federacije Urugvaja, Brazila, Argentine i Čilea. Otale članice su se priključile kasnije, Paragvaj (1921), Peru (1925), Bolivija (1926), Ekvador (1927), Kolumbija (1936) i Venecuela (1952).  Od 1990. stalno sedište je u Luke, Asunsionu, Paragvaj.

Članice CONMEBOL

CONMEBOL okuplja 10 nacinalnih fudbalskih saveza i najmanja je konfederacija po broju članica i jedina potpuno kontinentalna Konfederacija FIFA  (bez ostrvskih zemalja ili priključenih članica sa različitih kontinenata). Neke manje zemlje geografski jesu deo Južne Amerike ali nisu deo CONMEBOL-a ( Gvajana, Surinam) uglavnom zbog istorijskih, kulturnih i sportskih razloga.

WordPress Tables Mapa CONMEBOL, Fudbalska konfederacija Južne Amerike

 

Više informacija na: www.conmebol.com

Prati i podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *