FIFA – Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija

Fudbalske organizacije

FIFA – Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija

Franc. (Fédération Internationale de Football Association – FIFA)

Organizacija i Struktura

FIFA je međunarodna organizacija koja predstavlja upravno telo zaduženo za svetski fudbal njegovu organizaciju, promociju i unapređenje, njeno sedište je  u Cirihu, Švajcarska.

Kongres FIFA je vrhovni organ organizacije, sastavljen je od predstavnika svih članica FIFA. Svak članica ima pravo glasa bez obzira na njenu veličinu i snagu fudbala. Kongres donosi odluke vezane za statut FIFA i način njihove primene, odobrava godišnji izveštaj, odlučuje o prihvatanju u organizaciju novih nacionalnih saveza. Kongres održava izbore na kojima bira predsednika, generalnog sekretara i ostale članove izvšnog odbora.

Predsednik FIFA je najviša funkcija organizacije koja se bira na 4 godine od strane  Kongresa, njegove dužnosti su određene statutom.  Predsednik i generalni sekretar FIFA zaduženi su za svakodnevnu administraciju, koju sprovodi Generalni sekretarijat, sa svojim osobljem koji broji oko 280 članova.

Izvršni odbor FIFA kojim predsedava predsednik, je glavni organ koji donosi odluke organizacije u intervalima između Kongresa. Izvršni odbor sastoji se od 37 članova, jednog predsednika, osam potpredsednika i 28 drugih članova. Postoji još drugih odbora između kojih su i etički odbor, sudijski odbor, medicinski odbor…
Službeni jezici engleski, francuski, nemački, španski

 

Zgrada i sedište FIFA, Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija
(Autor slike: MCaviglia)

FIFA istorija osnivanja

Nacionalni fudbalski savezi odigravali su međusobno utakmice a prva zvanična međunarodna fudbalska utakmica odigrana je 1872. u Glazgovu između Škotske i Engleske, u to vreme fudbal se retko igrao van Velike Britanije. Početkom 20. veka fudbal postaje sve popularniji i osniva se sve veći broj nacionalnih fudbalskih saveza. Prvi zvanični međunarodni meč izvan Britanskih ostrva odigran je između Urugvaja i Argentine u Montevideu u julu 1902. godine. Povećanjem broja nacionalnih fudbalskih saveza raste i potreba za osnivanjem organizacije koja će koordinisati rad svih saveza.

FIFA je osnovana 21. maja 1904. godine u Parizu. Osnivači su bili nacionalni fudbalski savezi Belgije, Danske, Francuske, Holandije, Španije (koju predstavlja tadašnji Madridski fudbalski klub. Kraljevska španska fudbalska federacija nije stvorena do 1913. godine), Švedska i Švajcarska. Istog dana je i Nemački fudbalski savez (DFB) objavio svoju nameru, putem telegrama, da se priključi. Organizaciji postepeno pristupaju i fudbalski savezi izvan Evrope, Južna Afrika 1909.  Argentina 1912. Kanada i Čile 1913.  SAD 1914.

Predsednici FIFA kroz istoriju

Rober Geren/ Francuska (1904.-1906.)
Danijel Berli Vulfol/ Britanija (1906.-1918.)
Žil Rime/ Francuska (1921.-1954.)
Rudolf Seldrejers/ Belgija (1954.-1955.)
Artur Drur/ Britanija (1956.-1961.)
Ser Stenli Rou/ Britanija (1961.-1974.)
Dr. Žoao Avelan/ Brazil (1974.-1998.)
Sep Blater/ Švajcarska (1998.–2015.)
Đani Infantino/ Švajcarska/Italija (2016.–trenutno)

Članice FIFA

FIFA okuplja 6 konfederacija na 6 kontinenata, konfederacije su deo FIFA  a ne njene članice. Nacionalni fudbalski savezi da bi bili članovi FIFA moraju da budu članovi konfederacije. Trenutan  broj  članova nacionalnih fudbalskih saveza u FIFA je 211 sa muškim nacionalnim timovima i 129 sa ženskim nacionalnim timovima.

FIFA je podelila potencijalne članove koje nisu u FIFA u tri kategorije:

– Nezavisne države ( Kiribati, Maršalska ostrva, Mikronezija, Monako, Niue, Palau, Tuvalu, Vatikan)
– Nezavisne teritorije ( Alandska ostrva, Gvadelup, Grenland, Gernzi, Ostrvo Man, Džerzi, Martinik, Severna Marijanska ostrva, Reunion, Sint Maarten, Zanzibar )
– Politički osjetljive oblasti ( Abhazija, Krim, Severni Kipar, Južna Osetija ).

Rangiranje nacionalnih fudbalskih selekcija ažurira se jednom mesečno na osnovu njihovog učinka u međunarodnim takmičenjima, kvalifikacijama i prijateljskih utakmica. Rangiranje za ženski fudbal  ažurira se četiri puta godišnje.

Konfederacije i broj nacionalnih saveza koje su pod okriljem FIFA:

  •       CAF – Afrika (54)
  •       CONCACAF – Severna Amerika, Srednja Amerika i Karibi (35)
  •       CONMEBOL – Južna Amerika (10)
  •       OFC – Okeanija (11)
  •       AFC – Azija (46)
  •       UEFA – Evropa (55)

Konfederacije rade na unapređenju fudbala organizovanjem sopstvenih takmičenja na klupskom i međunarodnom nivou kao i kroz niz drugih aktivnosti.

Mapa FIFA konfederacija, Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija

 

 

Više informacija na:  www.fifa.com

Prati i podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *