Fudbalski driblig Elastiko

Stručna strana

Fudbal ima velikim brojem tehničkih elemenata , udaraci po lopti, prijemi, vođenja… Ali sigurno najpopularniji je dribling ili finta, koji može da se okarakteriše i kao neka vrsta trika ili „podvale“ sa loptom.  Igrač uz pomoć driblinga  ima za cilj da izbaci protivničkog igrača iz poredka odbrane i stvori sebi slobodan prolaz sa loptom. Driblinzi i ostali atraktivni fudbalski elementi su stvari koji privlače veliki broj gledalaca na stadione a igrači koji ih izvode su miljenici publike. Igrač obično ima svoj omiljeni driblig po kome je prepoznatljiv ili koji je sam osmislio.

U ovom članku predstavljamo takozvani „Elastiko“ dribling koji je odavno na fudbalskoj sceni i smatra se da su ga prvi izvodili šezdesetih godina barzilci Serhio Ehigo i Rivelinjo, koji su bili saigrači u omladinskom timu Korintijansa.

Nakon toga brojni igrači primenjivali su „Elastiko“ sa više ili manje uspeha. Jedan od najboljih demonstratora ovog driblinga, dovodeći ga do savršenstva, po kome je bio prepoznatljiv je Ronaldinjo. Tu su i drugi igrači koji su uspešno koristili i koriste ovaj atraktivni dribling, Ronaldo, Ibrahimović, Pogba… i mnogi drugi. U praksi to izgleda tako što vrhovima prstiju loptu povučete u jednu stranu  a potom brzo odmah u drugu stranu izbacujući protivničkog igrača iz igre.

Prati i podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *