Fudbalski golmani golgeteri

Fudbalske zanimljivosti

Fudbalski golman je sinonim za odbranu i čuvanje gola, ali ovog puta govorimo o sasvim suprotnoj ulozi golmana, golman golgeter. Golmanova osnovna uloga je da odbrani i zaštiti sopstveni gol i većinu vremena u toku utakmice provodi u svom šesneastercu i retke su prilike kad je u mogućnosti da ugrozi protivnički gol. Situacije u kojima su golmani najčešće postizali golove su slobodni udarci i penali ali bilo je i situacija posle prekida  kao što je korner ili  ispucavanjem lopte  kad su pogađali cilj.

Ovo je lista najboljih golmana golgetera:

1. Rožerio Seni – brazilac koji je nastupao celu svoju karijeru za Sao Paolo, 25 godina od 1990-2015. i za koji je odigrao 1237 utakmica i postigao neverovatnih 131 gol, od kojih 69 sa penala, 61 iz slobodnih udaraca i jedan iz igre. Nalazi se u „Top 10” najboljih strelaca Sao Paula u istoriji. Najveći broj golova postigao je 2005. godine kada je uspeo da se 21 put upiše u strelce.  Nastupao je 16 puta i za reprezentaciju Brazila ali nije postizao golove.

2. Hose Luis Čilavert – paragvajski golman koji je postigao 67 golova, i jedini je golman u istoriji koji je postigao „het-trik”. To se desilo u novembru 1999. kada je za Velez Sarsfilda tri puta dao gol sa jedanaest metara u pobedi protiv Fera. Za klubove u kojima je nastupao postigao je 59 a za reprezentaciju Paragvaja 8 golova.Tri puta je proglašen za najboljeg golmana planete.

3. Horhe Kampos – meksikanac koji je uspeo da postigne ukupno 46 golova. Na početku karijere kao rezervni golman u Pumasu  tražio je od trenera da igra povemeno kao napadača. Prve sezone postigao je 14 golova, u međuvremenu dobija priliku kao prvi golman ali po potrebi igra i u napadu. Dešavalo se da utakmicu počne na golu a utakmicu nastavi kao špic, trener bi izveo nekog od igrača i uveo u igru novog golmana. Nastupao je 130 puta i za reprezentaciju Meksika.

4.  Dimitar Ivankov – bugarski golman koji je postigao 42 gola. Sve golove je postigao u klubovima za koje je nastupao, zabeležio je i 64 reprezentativna nastupa.

5. Rene Iguita – kolumbijac u svojoj karijeri je dao 41 gol. Branio je boje dosta klubova a za reprezentaciju svoje zemlje nastupao je 68 puta za koju je dao i 3 gola.

slede još golmani,

6. Džoni Vegas Fernandez – Peruanac, postigao 39 golova
7. Marcio – Brazilac postigao 34 gola, još uvek aktivan
8.Hans-Jerg But – Nemac, postigaon 32 gola
9. Misael Alfaro –  El Salvador, postigao 31 gol
10. Dragan Pantelić – Srbin, postigao 26 golova 
11. Fernando Paterson – Kostarikanac, postigao 26 golova
12. Sebastian Saha – Argentinac,  postigao 25 golova
13. Cristian Lučeti –  Argentinac, postigao 25 golova, još uvek aktivan
14. Marko Kornez – Čileanac, postigao 24 gola
15. Žarko Lučić – Srbin, postigao 21 gol
16. Nizami Sadigov – Azerbejdžan, 21 gol
17. Vinsent Enijeama – Nigerija, postigao 20 golova, još uvek aktivan
18. Tiago – Brazilac, postigao 18 golova, još uvek aktivan
19. Rafael Dudamel – Venecuela, postigao 16 golova
20. Ante Vulić – Hrvat, postigao 15 golova

 

Prati i podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *