IFAB – Međunarodni odbor fudbalskih saveza – organizacija, istorijat

Fudbalske organizacije

IFAB – Međunarodni odbor fudbalskih saveza

Eng. (International Football Association Board – IFAB)

Organizacija IFAB

IFAB je međunarodno telo jedino nadležno da određuje i menja  fudbalska pravila. IFAB je sastavljen od pet članova: četiri člana britanske fudabalske federacije Engleska (FA), Škotska (SFA), Severna Irska (IFA), Vels (FAV) i  FIFA koji predstavlja druge fudbalske asocijacije.

Generalna skupština je najviši organ IFAB-a i sastoji se od delegacija četiri britanska udruženja, kao i FIFA. Odlučuje o promenama i tumačenjima fudbalskih pravila i imenuje članove savetodavnih odbora IFAB-a.

Bord direktora (upravni odbor), sastoji se od generalnih sekretara četiri britanska udruženja i Generalnog sekretara IFAB-a i čini izvršni organ IFAB-a. Odbor ocenjuje predložene izmene fudbalskih pravila i odlučuje da li ih treba predstaviti na godišnjoj skupštini (AGM). Pored toga, Upravni odbor može dati preporuke Skupštini da prihvati, odbije, diskutuje ili testira potencijalne izmjene fudbalskih pravila. U okviru svojih konsultacija u vezi sa revizijom pravila, Upravni odbor može dati mandat za dalju konsultaciju sa Savetodavnim odborima IFAB-a ili može odobriti eksperimente  ili pilot studije.
Odbor je ovlašćen da donosi odluke o svim pitanjima koja nisu u nadležnosti Generalne skupštine ili nisu rezervisana za druga tela po zakonu ili u skladu sa Statutom IFAB-a. Odbor imenuje sekretara IFAB-a.

Fudbalski i tehnički savetodavni paneli (FAP i TAP) okupljaju stručnjake iz čitavog sveta fudbala. FAP sastoji se od bivših fudbalera, bivših i aktuelnih trenera, predstavnika Međunarodne federacije profesionalnih fudbalera (FIFPro) i tehničkih direktora i stručnjaka iz konfederacije. Članovi FAP-a donose svoju stručnost i znanje na diskusije o fudbalskim pitanjima i sportskim aspektima potencijalnih promjena Zakona. TAP se sastoji od vodećih eksperata iz svih konfederacija, kao i članova Tehničkog podkomiteta IFAB (TSC). Članovi TAP-a donose svoju stručnu i sudijsku ekspertizu i znanje na diskusije o pitanjima fudbala i utecaju potencijalnih promjena u zakonu.

Tehnički podkomitet (TSC) sastoji se od tehničkih stručnjaka pet članova IFAB-a, kao i tehničkog direktora IFAB-a, a uključuje bivše renomirane međunarodne sudije. TSC procenjuje i analizira potencijalne promene i tumačenja zakona koje predlažu nacionalna fudbalska udruženja, konfederacije i druga tijela IFAB-a. TSC je takođe uključen u nadgledanje eksperimenata i suđenja koje je odobrio Bord direktora (Upravni odbor).

Kancelarija za izvršnu podršku  podržava tela i predstavnike IFAB-a u svim administrativnim stvarima i odgovorna je za upravljanje kancelarijama, korespondenciju, finansijsko računovodstvo, sadržaje veb sajta i organizacione aspekte eksperimenata i suđenja. Kancelarija za izvršnu podršku organizuje sve sastanke IFAB-a sa svojim članovima i drugim zainteresovanim stranama. Kancelarija za izvršnu podršku nalazi se u sedištu IFAB-a  vodi je sekretar IFAB-a.

Istorijat IFAB

Iako su pravila fudbala uglavnom standardizovana početkom osamdesetih godina prošlog veka, četiri fudbalska udruženja u Velikoj Britaniji  ipak su imala nešto drugačija pravila. Ovo je predstavljalo problem u međunarodnim mečevima. Da bi to ispravili tadašnji fudbalski savezi Engleske, Velsa, Škotske i Irske sastali su se 6. decembra 1882. godine u Mančesteru, da bi odredili zajednički skup pravila koja bi se mogla primeniti na utakmice između  reprezentacija UK asocijacije fudbalskih nacionalnih timova. Konferencija je napravila i  prvo međunarodno takmičenje, British Home Championship, i predložila formiranje stalnog odbora za regulisanje fudbalskih pravila. IFAB je formiran 1886.godine a prvi sastanak IFAB-a održan je u kancelarijama FA-a na Holborn Viaduct u Londonu 2. juna 1886. fudbalski savezi Engleske, Velsa, Škotske i Irske imali su  jednaka prava glasa kao osnivači.

Osnivanje organzacije IFAB

FIFA ( koja je osnovana 1904. godine) donosi odluku da se na takmičenjima primenjuju fudbalska pravila  koje je doneo IFAB. FIFA kao međunarodna fudbalska asocijacija dobija svoje članove u IFAB-u 1913. godine.

Danas IFAB čine četiri britanska fudbalska udruženja (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska) sa po jednim glasom i FIFA, koja predstavlja preostalih 207 nacionalnih udruženja, sa četiri glasa. Za donošenje odluka potrebna je većina odnosno tri četvrtine glasova.

Na sledećim linkovima pogledajte,

Pravila fudbalske igre

1.Teren za igru, 2. Lopta, 3. Igrači, 4. Oprema igrača, 5. Sudija, 6. Ostali članovi sudijskog tima, 7. Trajanje utakmice, 8. Početak i nastavak igre, 9. Lopta u igri i van igre, 10. Pogodak, 11. Osajd, 12. Prekršaji i nesportska ponašanja,
13. Slobodni udarci, 14. Kazneni udarci (penal), 15. Ubacivanje, 16. Udarac sa vrata, 17. Udarac iz ugla.

Više informacija i detaljna fudbalska pravila možete naći na: www.theifab.com

Prati i podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *