Istorija fudbala – Igre sa loptom i Početci fudbala

Istorija fudbala

Istorija fudbala

Igre sa loptom

Fudbal je „najvažnija sporedna stvar na svetu“, kako se popularno kaže za ovu igru, njegove početke možemo tražiti  2500 godina pre nove ere. u Kini. Igra se zvala „Cu-Ki“ ili u prevodu gurati loptu, cilj je bio ugurati loptu između dva babusova štapa. Početkom nove ere „Cu-Ki“ je dospeo u Japan gde si igrao pod nazivom „Kemari“ , slične igre sa loptom zabeležene su i u Grčkoj gde se igra pod imenom „Episkiros“, Rimljani su imali „Calcio i Harpastum“ Francuzi „Choule“, Enlezi su igrali igru koja je bila bliža današnjem ragbije nego fudbalu.

Početci fudbala

Fudbal kakvog mi poznajemo počeo je da se igra u u drugoj polovini 19. veka u Englskoj. Godine 1848. grupa studenata sa koledža Kembridž, sastavila je pravila koja su popularno nazvana „Pravila iz Kembridža“ i koja su postala prva fudbalska pravila. Deset godina nakon toga 1857. osnovan je najstariji engleski, (takođe i najstariji fudbalski klub na svetu), amaterski fudbalski klub „Sheffield Club“ a 1862.  osnovan je „Notts County“ najstariji profesionalni fudbalski klub u Engleskoj. Daljim osnivanjem novih klubova javlja se potreba za zvaničnim pravilima kao i za takmičenjima. Pravila od 9 tačaka sastavlja rektor škole u Uppinghamu M.Tring 1862. Na sastanku u Londonu oktobra 1863. osnovan je prvi  fudbalski savez „The Fotball Assotiation“ koji na osnovu „Pravila iz Kembridža“ i pravila M.Tringa u decembru izdaje prva zvanična pravila fudbalske igre koja su imala 13 članova. Gledano na istoriju fudbala, može se reći da od tog momenta kreće razvoj fudbala u obliku koji danas poznajemo.

Klub Šefild, najstariji fudbalski klub

Datumi osnivanja bitnijih fudbalskih organizacija i takmičenja:

Najstariji fudbalski klub, je engleski fudbalski klub „Sheffield Club“ osnovan 1857.

Najstariji fudbalski savez, je Engleski fudbalski savez „The Fotball Assotiation“ osnovan 1863.

Najstarije fudbalsko takmičenje je engleski FA kup, prvi put održan 1871.

„Međunarodni odbor fudbalskih saveza“ (IFAB – International Football Association Board) osnovano je 1886. godine i ono je jedino nadležno da određuje i menja  fudbalska pravila.

Najstarija fudbalska liga, je Engleska fudbalska liga ili „English Football League (EFL)“ osnovana 1888.

FIFA – Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija, predstavlja upravno telo zaduženo za svetski fudbal osnovano je 1904. godine.

CONMEBOL – Fudbalska konfederacija Južne Amerike, najstarija fudbalska konfederacija osnovana 1916.

Kup Južne Amerike (Copa America), najstarije takmičenje reprezentacija održava se od 1916.

FIFA Svetsko prvenstvo, prvi put je odigrano 1930.

UEFA – Unija Evropskih Fudbalskih Asocijacija, glavno upravno telo evropskog fudbal osnovana je 1954.

Evropsko prvenstvo u fudbalu, održano je prvi put 1960.

 

 

 

Prati i podeli

2 thoughts on “Istorija fudbala – Igre sa loptom i Početci fudbala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *