OFC – Fudbalska konfederacija Okeanije

Fudbalske organizacije

OFC – Fudbalska konfederacija Okeanije

Eng. (Oceania Football Confederation – OFC)

Organizacija OFC

OFC je najviše vladajuće telo zaduženo za fudbal na prostoru Okeanije. Organi upravljanja su Kongres koga čine  11 nacionalnih fudbalskih asocijacija, on donosi odluke u vezi statuta i njegove primene, odobrava godišnje izveštaje, organizuje izbore. Svaka članica ima punovažan glas u odlučivanju bez obzira na svoju veličinu i fudbalsku snagu. Izvršni odbor OFC-a odgovoran je za primenu statuta OFC-a i odluka Kongresa i za rad drugih odbora. Njega čine predsednik, podpredsednik i 7 članova. Generalni sekretar sprovodi i izvršava odluke Izvršnog odbora. Službeni jezik je Engleski.

Fudbalska konfederacija Okeanije OFC

Istorijat OFC

Ideja za formiranje konfederacije je potekla 1964.  za vreme OI u Tokiju. a tome je prethodila odluka AFC da ne primi u članstvo Australiju i Novi Zeland. FIFA je 1966. odobrila predlog za fomiranje konfederacije. Osnivači su bili Australija, Novi Zeland, Fidži i Papua Nova Gvineja. Nova Kaledonija je takođe bila uključena , ali samo kao privremeni član jer u to vreme nije imala sportsku autonomiju.

Članice OFC

OFC ima 11 punopravnih članica i 3 pridružena člana, koji su članovi OFC, ali nisu članovi FIFA. Najveća i najuspješnija država OFC-a Australija 2006. godine je prešla u AFC . Bivši članovi su i Kineski Tajpej i Severna Marijanska ostrva. Gvam teritorijalno pripada Okeaniji ali je član Azijske konfederacije. Postoji još nekoliko država sa nacionalnim timovima ali bez članske pripadnosti

WordPress Tables

Mapa OFC,  Fudbalska konfederacija Okeanije

Više informacija na : www.oceaniafootball.com

Prati i podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *