Pravila fudbala – Teren za igru, Lopta

Pravila fudbala

(naslovna fotografija: kstuttard Pixabay )

Pravila fudbala – 1. Teren za igru

Podloga – Utakmice se mogu igrati na na prirodnoj ili na veštačkoj podlozi,u skladu sa pravilima takmičenja. Boja veštačke podloge mora biti zelena.

Obeležavanje terena – Teren za igru mora biti pravougaonog oblika i obeležava se punim linijama. Dve duže granične linije zovu se uzdužne linije. Dve kraće linije zovu se poprečne linije. Teren za igru je središnjom linijom podeljen u dve polovine. Na sredini središne linije je obeležen centar. Oko centra je obeležen luk poluprečnika 9,15 m (10 jardi). Sve linije moraju biti iste širine, ne šire od 12 cm. Poprečne linije moraju biti iste širine kao i stative i prečka. Linije pripadaju prostoru koji obeležavaju.

Dimenzije terena 
Dužina: najmanje 90m (100jardi) – najviše 120m (130jardi)
Širina: najmanje 45m (50jardi) – najviše 90 m (100jardi)
Međunarodne utakmice
Dužina: najmanje 100m (110jardi) – najviše 110m (120jardi)
Širina: najmanje 64m (70 jardi) – najviše 75m (80jardi)

Pravila fudbala - Teren za igru, dimenzije fudbalskog terena

Golmanski prostor (prostor vrata) – Dve linije se povlače pod pravim uglom na poprečnu liniju na 5,5 metara od unutrašnje strane svakog stuba gola. Ove linije se protežu u terenu za igru u dužini od 5,5 metara i spajaju se linijom koja je paralelna sa poprečnom linijom. Prostor obeležen ovim linijama i poprečnom linijom naziva se golmanski prostor ili popularno peterac

Kazneni prostor – Dve linije se povlače pod pravim uglom prema poprečnoj liniji 16,5 metara od unutrašnje strane svakog stuba gola. Ove linije se protežu u terenu za igru 16,5 metara i spajaju se linijom koja je paralelna sa poprečnom linijom. Prostor obeležen ovim linijama i poprečnom linijom je naziva se kazneni prostor ili popularno šesnesterac. U kaznenom prostoru je obeležena tačka za kazneni udarac (penal) na 11 metara od sredine između stubova gola na jednakoj razdaljini od njih. Od tačke za kazneni udarac povučen je kružni luk poluprečnika 9,15 metara izvan kaznenog prostora.

Ugaoni prostor – Na sva četri ugla postavlja se stub sa zastavicom, ne manji od 1,5 metar visine i zaobljen na vrhu. Od svakog ugaonog stuba sa zastavicom povučena je četvrtina kruga poluprečnika od 1 metar u terenu za igru.

Vrata ili gol – Fudbalski golVrata se postavljaju na sredinu obe poprečne linije. Čine ih dva vertikalna stuba (stative) na jednakoj razdaljini od ugaonih stubova sa zastavicama i spojena vodoravnom prečkom . Razdaljina između unutrašnjih strana stubova je 7,32 m ( širina gola), a razdaljina od donje ivice prečke do tla je 2,44 m (visina gola). Stubovi vrata i prečke moraju biti beli a njihova i širina poprečnih linija mora biti iste širine i ne šire od 12 cm.

 

Pravila fudbala – 2. Lopta

Pravila fudbala – Lopta
(autor fotografije: Nahan Rogers)

Kvalitet i mere – Sve lopte moraju biti:
– Okrugle
– Napravnjene od pogodnog materijala
– Obima ne većeg od 70 cm. i ne manjeg od 68 cm.
– Ne teža od 450 g. i ne lakša od 410 g. na početku utakmice
– Pritiska koji odgovara od 0,6-1,1 atmosfere (600-1100 g/cm2) na nivou mora

 

 

 

Sve lopte koje se koriste na zvaničnim utakmicama organizovanim pod zaštitom FIFA ili konfederacija moraju da nose jedno od sledeća tri obeležja:
Pravila fudbala – Lopta, FIFA obeležja za kvalitet lopte

Lopte koje su imale ranija obeležja kvaliteta kao što su „FIFA Approved“, „FIFA Inspected“ ili „International Match Standard“ mogle su da se koristiti u tim takmičenjima do 31. jula 2017. godine.

Ako lopta prsne ili se izduva u toku utakmice igra se zaustavlja vrši se zamena lopte uz sudijskiu dozvolu i nastavlja se igra.

 

Pravila fudbalske igre 
( IFAB – Međunarodni odbor fudbalskih saveza – organizacija nadležna za fudbalska pravila )

1.Teren za igru, 2. Lopta, 3. Igrači, 4. Oprema igrača, 5. Sudija, 6. Ostali članovi sudijskog tima, 7. Trajanje utakmice, 8. Početak i nastavak igre, 9. Lopta u igri i van igre, 10. Pogodak, 11. Ofsajd, 12. Prekršaji i nesportska ponašanja,
13. Slobodni udarci, 14. Kazneni udarci (penal), 15. Ubacivanje, 16. Udarac sa vrata, 17. Udarac iz ugla.

Više informacija i detaljna fudbalska pravila možete naći na: www.theifab.com

Prati i podeli

4 thoughts on “Pravila fudbala – Teren za igru, Lopta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *