UEFA Liga nacija

UEFA takmičenja

UEFA Liga nacija

Najmlađe UEFA međunarodno fudbalsko takmičenje nacionalnih seniorskih reprezentacija. Liga nacija održavaće se svake druge godine a ciklus će trajati od jeseni do leta. Prva sezona, UEFA Liga nacija (UEFA Nations League), je počela u septembru 2018. finalni deo je planiran za jun 2019.

UEFA Ligu nacija igra 55 reprezentacija, koje su podeljene u četiri lige (A, B, C, D). Svaka liga ima po četiri grupe (1, 2, 3, 4).

Liga A ima 12 reprezentacija raspoređenih u( 4 grupe sa 3 ekipe u grupi ),

Liga B ima 12 reprezentacija raspoređenih u ( 4 grupe sa 3 ekipe u grupi ),

Liga C ima 15 reprezentacija raspoređenih u ( 3 grupe sa 4 ekipe u grupi i 1 grupu sa 3 ekipe u grupi ),

Liga D 16 reprezentacija raspoređenih u ( 4 grupe sa 4 ekipe u grupi )

Prvi raspored reprezentacija napravljen je prema koficijentima nacionalnih timova, dalji raspored liga će biti  na osnovu postignutih rezultata. Prvoplasirani iz četiri grupe Lige A igraju za prvaka Lige nacija. Ekipe koje obezbede prvo mesto u grupama iz liga B, C i D obezbediće plasman u višu ligu, dok će poslednje plasirani iz grupa u ligama A, B i C ispasti u nižu Ligu. Ekipe koje nisu izborile plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije imaće šansu da to urade u Ligi nacija. Pobednici grupa iz svake lige, njih četiri, igraće polufinale i finale za prvaka svoje lige čime obezbeđuje i plasman na Evropsko prvenstvo . Ukoliko neka ekipa izbori plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, a plasirala se i u plej-of Lige nacija, onda njeno mesto zauzima sledeći najbolje rangirani tim iz te lige.

Raspored po ligama i grupama u sezoni 2018/2019

Liga nacija, raspored po ligama i grupama

 

 

Prati i podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *