UEFA Takmičenja

Fudbalska takmičenja UEFA takmičenja

UEFA  Takmičenja

UEFA – Unija evropskih fudbalskih asocijacija. UEFA u kojoj se nalazi 55 nacionalnih fudbalskih saveza, organizuje brojna takmičenja na evropskom kontinetu. Takmičenja koja se organizuju mogu se podeliti na reprezentativna i klupska.  (Detaljnije o svakom takmičenju možete pogledati klikom na tekst imena takmičenja.)

UEFA reprezentativna takmičenja

Evropsko prvenstvo u fudbalu(UEFA European Championship) Evropsko prvenstvo u fudbalu, postoji od 1960.
Evropsko Prvenstvo U Fudbalu Do 21 Godine(UEFA European Under-21 Championship) Evropsko prvenstvo u fudbalu do 21 godine, postoji od 1978.
UEFA Liga Nacija(UEFA Nations League) UEFA Liga nacija, postoji od 2018.

(Omladinska takmičenja)
Evropsko Prvenstvo U Fudbalu Do 19 Godina(UEFA European U-19 Championship) Evropsko prvenstvo u fudbalu do 19 godina, postoji od 1948. u oganizaciji FIFA a od 1955. organizaciju preuzima UEFA
Evropsko Prvenstvo U Fudbalu Do 17 Godina(UEFA European U-17 Championship) Evropsko prvenstvo u fudbalu do 17 godina, postoji od 1982.

(Ženska takmičenja)
Evropsko Prvenstvo U Fudbalu Za Žene(UEFA Women’s Championship) Evropsko prvenstvo u fudbalu za žene, postoji od 1984.
Evropsko Prvenstvo U Fudbalu Za Žene Do 19 Godina(UEFA Women’s U-19 Championship) Evropsko prvenstvo u fudbalu za žene do 19 godina, postoji od 1997.
Evropsko Prvenstvo U Fudbalu Za Žene Do 17 Godina(UEFA Women’s U-17 Championship) Evropsko prvenstvo u fudbalu za žene do 17 godina, postoji od 2007.

(Futsal takmičenja)
Evropsko Prvenstvo U Futsalu(UEFA Futsal Championship) Evropsko prvenstvo u Futsalu, postoji od 1996.
Evropsko Prvenstvo U Futsalu Za Žene(UEFA Women’s Futsal EURO) Evropsko prvenstvo u Futsalu za žene, prvi turnir planiran za februar 2019.

UEFA klupska takmičenja

UEFA Liga šampiona(UEFA Champions League) UEFA Liga šampiona, Prvo UEFA takmičenje postoji od 1955. kao Kup šampiona a reorganizovano 1992. godine kao Liga šampiona
UEFA Liga Evrope(UEFA Europa League) UEFA Liga Evrope, Drugo UEFA takmičenje postoji od 1971, kao Kup UEFA a reorganizovano 2009. godine kao Liga Evrope
UEFA Superkup(UEFA Super Cup) UEFA Superkup, predstavlja jednu utakmicu u kojoj su suprostavljeni osvajač Lige šampiona i prvak Liga Evrope, nastao je 1973.

(Ženska takmičenja)
UEFA LIga šampiona za žene(UEFA Women’s Champions League) UEFA Liga šampiona za žene, postoji od 2001. a reorganizovana 2009.

(Futsal takmičenja)
UEFA Futsal liga šampiona(UEFA Futsal Champions League) UEFA Futsal liga šampiona, postoji od 2018.

(Amateri i Omladinske kategorije)
UEFA Kup regiona(UEFA Regions’ Cup) UEFA Kup regiona, postoji od 1999.
UEFA Liga mladih (UEFA Youth League-UEFA U-19 Champions League) UEFA Liga mladih ili UEFA Liga šampiona do 19 godina, postoji od 2013.

 

Detaljnije o svakom takmičenju možete pogledati klikom na tekst imena takmičenja.

Zvanična stranica organizacije, UEFA takmičenja

Prati i podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *