UEFA – Unija Evropskih Fudbalskih Asocijacija

Fudbalske organizacije

UEFA-Unija Evropskih Fudbalskih Asocijacija

Eng. (Union of European Football Associations – UEFA)

 Organizacija UEFA

UEFA je organizacija koja predstavlja administrativni i kontrolni organ evropskog fudbala, odnosno glavno upravno telo evropskog fudbala. UEFA organizuje nacionalna i klupska takmičenja, kontroliše novac, nagrade, propise i medijska prava za ta takmičenja.Kada je reč o bogatstvu i uticaju na svetski fudbal, UEFA je ubedljivo najjača od 6 kontinentalnih organizacija. Njene članice imaju najkvalitetnija nacionalna klupska takmičenja sa najboljim igračima iz celog sveta. Najviše mesta, u odnosu na druge konfederacije, na završnom turniru svetskog prvenstva pripada članicama UEFA.

Ciljevi UEFA  između ostalog su rešavanje svih pitanja vezanih za Evropski fudbal. Promovisanje fudbala u duhu jedinstva, solidarnosti, mira, razumevanja i fer igre, bez političke, rasne, religijske, rodne ili bilo koje druge diskriminacije. Zaštita vrednosti Evropskog fudbala, promovisanje i zaštita etičkih standarda, dobro upravljanje i održavanje odnosa, podrška i zaštita članica asocijacije za sve ukupnu dobrobit Evropskog fudbala. UEFA je neutralna politički i religiozno.  Sedište nalazi se u Nionu, Švajcarska. Službeni jezici  engleski, francuski, nemački.

Zgrada i sedište Uefe u Nionu, Unija Evropskih Fudbalskih Asocijacija
(Sedište UEFA u Nionu – fotografija Pixabay)

Organi preko kojih UEFA deluje,

UEFA Kongres koga sačinjavaju predstavnici svih nacionalnih saveza,

Izvršni Odbor UEFA koji je vrhovno izvršno telo organizacije a čine ga, predsednik UEFA, 16 članova uključujući najmanje jednu ženu koju je izabrao Kongres UEFA kao i dva člana koje su izabrali Evropska asocijacija klubova ECA i jedan član izabran od strane evropskih liga, koga je ratifikovao Kongres, svi sa istim pravima i dužnostima kao i drugi članovi Izvršnog Odbora i

Predsednik UEFA . Pored njih tu su i  komisija za vanredne situacije, organi pravosuđa, saveti, odbori, počasni predsednik i članovi, administracija.

Predsednici UEFA kroz istoriju

 • Ebe Švarc/ Danska (1954.—1962.)
 • Gustav Viderker/ Švajcarska (1962.—1972.)
 • Sandor Barcs/ Mađarska (1972.—1973.)
 • Artemio Franki/ Italija (1973.—1983.)
 •  Žak Žorž/ Francuska (1983.—1990.)
 • Lenart Johanson/ Švedska (1990.—2007.)
 • Mišel Platini/ Francuska (2007.-2015.)
 • Aleksandar Čeferin/ Slovenija (2016.-)

Generalni sekretari  UEFA

 • Anri Delone (1954. – 1955.)
 • Pjer Delone (1955. – 1960.)
 • Hans Bangerter (1960. – 1989.)
 • Gerhart Ajgner (1989. – 2003.)
 • Ebe Švarc (2003. – 2007.)
 • Đijani Infatino (2007.-2016.)
 • Teodor Teodoridis (2016.-)

 

Istorijat UEFA

UEFA je osnovan u Bazelu, Švajcarska, 15. juna 1954. godine, inicijatori su bili Italijanski, Francuski i Belgijski fudbalski savezi. U to vreme je  okupljala  31 nacionalni fudbalski savez, danas broj članica UEFA iznosi 55. Sedište organizacije posle osnivanja bilo je u Parizu do 1959. kada  se seli u Bern a od 1995. sedište UEFA je u Nionu. Uefa je jedan deo od šest kontinetalnih konfederacija ( UEFA -Evropa, AFC -Azija, CAF -Afrika, CONCACAF -Severna, Centralna Amerika i Karibi, CONMEBOL -Južna Amerika, OFC -Okeanija ) koje su pod okriljem FIFA.

Članice UEFA

U tabeli je pregled osnivanja nacionalnih fudbalskih saveza Evropskog kontinenta i godine njihovog pristupanja fudbalskim organizacijama. UEFA broji 55 nacionalnih fudbalskih saveza. Članstvo UEFA se u najvećoj meri poklapa sa priznanjem i suverenitetom zemlja u Evropi, iako postoje neki izuzeci.

Neke države (Monako i Vatikan) nisu članovi. Neki članovi UEFA nisu suverene države, već su deo veće priznate suverene države u kontekstu međunarodnog prava. Tu spadaju Severna Irska, Škotska, Engleska i Vels ( zemlje Ujedinjenog Kraljevstva ), Gibraltar ( Britanska prekomorska teritorija ), Farska ostrva (autonomna država unutar Danske) i Kosovo (sporna teritorija i delimično priznata država).

Neki članovi UEFA-a su transkontinentalne države (Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan, Turska i Rusija), a neke se smatraju delom Evrope i kulturno i politički (Jermenija i Kipar). Zemlje koje su bile članovi Azijske fudbalske konfederacije (AFC) primljene su u Evropsko fudbalsko udruženje, kao  Izrael (jer je zabranjeno od AFC grupe 1974) i Kazahstan.

Pored toga, neke udruženja članica UEFA dozvoljavaju timovima izvan glavne teritorije svoje asocijacije da učestvuju u njihovom „domaćem“ takmičenju. AS Monako, na primer, učestvuje u Francuskoj ligi (mada je poseban suvereni entitet). Velški klubovi Cardiff City, Svansea City i Newport County A.F.C učestvuju u Engleskoj ligi. Bervick Rangers, koji se nalazi u Engleskoj, igra u Scottish Professional Football League . Derri City, smešten u Severnoj Irskoj, igra u  Irskoj fudbalskoj ligi i 7 lokalnih Lihtenštajnskih timova igra u švajcarskim ligama.

WordPress Tables

UEFA mapa, Unija Evropskih Fudbalskih Asocijacija

 

 

Više informacija na:  www.uefa.com

Prati i podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *